Дати дітям радість праці, радість успіху у навчанні, збудити в їхніх серцях почуття гордості, власної гідності - це перша заповідь виховання. У наших школах не повинно бути нещасливих дітей, души яких гнітить думка, що вони ні на що не згідні. Успіх у навчанні -єдине джерело внутрішніх сил дитини, які породжують енергію для перероблення труднощів, бажання вчитися.
В.О. Сухомлинський.

12:31
Десь там далеко на Волині зродилась армія УПА…

Історія вітчизняної й зарубіжної педагогічної думки переконливо свідчить про те, що вагомі результати  у вихованні підростаючого покоління досягаються тоді, коли в ньому домінують найвищі моральні цінності – любов до Бога, Батьківщини і рідного народу. Отже, саме патріотичне виховання постійно наближає нас до здійснення поставлених цілей. Ідеї національного виховання є наскрізними у навчально-виховному процесі ЗОШ № 1. Саме вони культивують високі шляхетні якості особистості: глибокий гуманізм, милосердя, подвижництво, готовність і вміння зміцнювати Українську державу.

У жовтні в школі відбулося урочисте свято в честь 70-річчя УПА, яке воскресило у пам’яті подробиці славних давніх пережитих днів.

Високість подвигу об’єднала різні покоління, які були представлені у залі: І. С. Шевко,  К. І. Бордюк – ветерани ОУН-УПА, М. А. Хотинська, А. М. Гладун – представники демократичних сил, учні, вчителі, адже УПА показала всьому світові, що українці як самостійна нація є і вічно будуть.

                     -  Слава Україні!

                     -  Героям слава!-

ці слова, як моноліт, неодноразово звучали в залі упродовж свята.


Нікого не залишивірші Йосипа Струцюка у виконанні одинадцятикласниць А. Приймачик, І. Литвин, І. Ставілової та восьмикласників А. Бединського, В. Нагірного, О. Шиманського, дев’ятикласника П. Грицика. 


Своєрідним рефреном свята стали слова Ганни Чубач

Не журімось! Не плачмо! Не каймось!

Бережім, що віки зберегли!

І єднаймось! Єднаймось! Єднаймось!

Як єднають мости береги.                                   

Поважним гостем свята був отець Анатолій. У його звертанні до дітей звучав заклик бути справжніми християнами і пам’ятати минуле заради майбутнього. Божа Мати, як відомо, була покровителькою як українського козацтва, так й Української Повстанської Армії. Презентація ікон, яку підготувала вчитель художньої культури Н. А. Прокопів, сприяла усвідомленню того величного подвигу, який Божа Матінка наче покрила своїм омофором. Дитячі молитви (словесна та пісенна) з уст шестикласниць В. Давидюк та Н. Базиль, здається, линули до небес, і всі вірили, що Пречиста Діва підтримає і нашу молитву перед Господом.

Повстанські пісні, клятва вояків, листівка, які звучали на святі, - то відгомін славного часу національно-визвольних змагань. Це емоційно виразило учнівську шану до минулого та свідчило про розуміння ними національних ідеалів, та готовність згуртуватися навколо величної мети – розбудови незалежної України.

Мужність воїнів УПА вражає своїм подвигом, жертовністю. Ця думка була особливо яскраво виражена у словах депутата міської ради, колишнього учня школи Ткачука І.О., який наголосив, що хай УПА - армія без держави, але це армія нескореного народу, який боровся за свої права з усіма гнобителями й окупантами.

Молоде покоління горде з того, що саме Волинь – колиска УПА. Про це вони дізнаються з виховних годин, обговорення книг, уроків історії, тематичних виставок в бібліотеці.

Свято стало земним поклоном всім, хто не повернувся з криївок війни і поклав там свою голову, ветеранам національно-визвольного руху, всім, хто не встав на коліна в борні.

Переглядів: 779 | Додав: Школа-1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: