ТЕСТ ПО ТЕМІ: “ЖИРИ”.
І варіант
- 1. ЖИРИ - ЦЕ...
а)багатоатомні спирти
б) естери багатоатомних спиртів на вищих карбонових кислот
в) карбонові кислоти.
- 2.ЯКІ РЕЧОВИНИ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?
а)гліцерин.
б)етанол
в)стеаринова кислота
г) пальмітинова кислота.
- 3. УСТАНОВІТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ МІЖ ФОРМУЛАМИ ТА НАЗВАМИ РЕЧОВИН:
- HCOONa а) стеаринова кислота
- CH3COONa б) олеїнова кислота
- C17H35COOH в) натрій метаноат
- C15H31COOH г) натрій метанолят
д) натрій етаноат
- 4. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ РОСЛИННИХ ЖИРІВ (ОЛІЙ)?
а)гліцерин
б)мурашина кислота
в)олеїнова кислота
г)стеаринова кислота
д) етанол - 5. НАПИШІТЬ РЕАКЦІЮ ЛУЖНОГО ГІДРОЛІЗУ ТРИОЛЕЇНУ, НАЗВІТЬ ВСІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- 6. У ПРИРОДІ ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ ЖИРИ:
а) рослинного і тваринного походження;
б) тільки тваринного походження;
в) тільки рослинного походження;
г) штучного походження
- 7. ДО СКЛАДУ ТВЕРДИХ ЖИРІВ ВХОДЯТЬ ЗАЛИШКИ:
а) насичених вищих карбонових кислот;
б) альдегідів;
в) ненасичених вищих карбонових кислот;
г) неорганічних кислот
- 8. ПРОДУКТОМ ГІДРУВАННЯ ТРИОЛЕЇНУ Є:
а) гліцерин; б) тристеарин; в) олеїнова кислота; г) стеаринова кислота
- 9. C17H35COOH – ЦЕ ФОРМУЛА:
а) пальмітинової кислоти
б) стеаринової кислоти
в) олеїнової кислоти
10. ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАВЕДЕНИЙ ЖИР?
СН2–ОСОС15Н31 а) триолеїн
|
СН–ОСОС15Н31 б) тристеарин
|
СН2ОСОС15Н31 в) трипальмітин
ТЕСТ ПО ТЕМІ: “ЖИРИ”.
ІІ варіант
- 1. ЖИРИ - ЦЕ...
а) тригліцериди вищих карбонових кислот
б) етери багатоатомних спиртів з одноатомними
в) етиленгліколь
- 2. УСТАНОВІТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ МІЖ ФОРМУЛАМИ ТА НАЗВАМИ РЕЧОВИН:
- HCOOН а) стеаринова кислота
- CH3COOН б) олеїнова кислота
- C17H35COOH в) мурашина кислота
- C17H33COOH г) натрій метанолат
д) оцтова кислота
- 3.ВКАЖІТЬ НАЗВУ ПРОДУКТУ ПРИЄДНАННЯ ВОДНЮ ДО ТРИОЛЕАТУ:
а) пальмітинова кислота;
б) тристеарат;
в) гліцерин;
г) ліноленова кислота.
- 4. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ ТВАРИННИХ ЖИРІВ :
а)гліцерин
б)мурашина кислота
в)олеїнова кислота
г)стеаринова кислота
д) етанол - 5. ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?
а)водний гідроліз
б)гідрування
в)приєднання
г) омилення
- 6. НАПИШІТЬ РЕАКЦІЮ КИСЛОТНОГО ГІДРОЛІЗУ ТРИПАЛЬМІТИНУ, НАЗВІТЬ ВСІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ:
- _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
- 7. ДО СКЛАДУ РІДКИХ ЖИРІВ (ОЛІЙ) ВХОДЯТЬ ЗАЛИШКИ:
а) насичених вищих карбонових кислот;
б) альдегідів;
в) ненасичених вищих карбонових кислот;
г) неорганічних кислот
- 8. ПРОДУКТОМ ГІДРОЛІЗУ ТРИСТЕАРИНУ Є:
а) гліцерин; б) етанол в) олеїнова кислота; г) стеаринова кислота
- 9. C17H33COOH – ЦЕ ФОРМУЛА:
а) пальмітинової кислоти
б) стеаринової кислоти
в) олеїнової кислоти
10. ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАВЕДЕНИЙ ЖИР?
СН2–ОСОС17Н33 а) триолеїн
|
СН–ОСОС17Н33 б) тристеарин
|
СН2ОСОС17Н33 в) трипальмітин